Bursa’da İlginizi Çekecek Tarihi Mekanlar

Öncelikle herkese merhaba 🙂

Bugün bir Bursalı olarak size Bursa‘da yapılacakları anlatmak istedim. Tarihiyle ve yeşilliğiyle bilinen Bursa’da bakalım neler varmış.

Bir sürü güzel ve tarihi mekanlar bulunduran Bursa’da ben kendimce en önemlilerini yazmak ve anlatmak istedim çünkü genç olarak ilgimizi çeken yerler farklı oluyor.

Bursa’da Gidip Görmeniz Gereken Tarihi Yerler

İstanbuldan ulaşımı oldukça rahat olması günübirlik seyehat için bile uygun olduğunu gösteriyor. Bursa’ya vardığımızda ilk olarak kahvaltı etmek isterseniz Cumalıkızıkta yapmanızı öneririm.

Cumalıkızık

Cumalıkızık‘tan kısaca bahsedicek olursam, Osmanlıdaki köy anlayışı nasılmış merak ederseniz eğer, en iyi anlayabileceğiniz mekanlardan biri. İnsan taş döşemeli dar sokaklar boyunca, kerpiç, tahta ve taş karışımı evleri gördüğünde köyün iyi korunmuşluğu karşısında hayrete düşüyor. Tüm evlerde aslına uygun restore edilmiş. Bu evlerde cumbalı ve avluları restoran olarak kullanılıyor. Köy iyi korunduğu için, 2014 yılında Unesco Dünya Miras Listesine kabul edilmiştir. Buraya bir yada iki saat ayırmanız yeterli olucaktır.

Sonrasında rotanızı Yeşil Türbe, Kozahan ve Ulucamii’ye çevirebilirsiniz.

Yeşil Türbe

Yeşil Türbe, Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Çelebi Mehmed tarafından yaptırılmıştır, mimarı ise Hacı İvaz Paşadır .Yenileme çalışmalarında dış cephesindeki mavi tonları aynı renge tutturulamamış olup, farklılıklar göstermektedir.

Kozahan

Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa’nın, tarihi dokusunu en iyi deneyimleyebileceğiniz yerlerinden biri olan Kozahan, Bursa’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. Çınar ve Ihlamur ağaçları eşliğinde kahvenizi güzelce yudumlayacağınız bir avluya sahip. Burada Hacı Şerif’in dondurmalı irmiğini yemeden dönmemelisiniz.

Zamanında en çok işleyen ticaret merkezlerinden biri olan Kozahan, içerisindeki dükkanlarda ipek kumaşları ve hediyelik eşya satan dükkanları bulunduruyor. Ama artık bu zamanlarda gerçek ipek kumaş bulmak zor tabii.

Ulucamii

Ulucamii 1396-1399 tarihleri arasında 4.Osmanlı Sultanı Yıldırım Beyazıt Han tarafından yaptırılmıştır. İçindeki şadırvan ve duvarlarında yer alan dev boyutlardaki hüsn-i hat yazıları, Ulu Cami’nin kendine özgü özellikleridir. Günümüzde Ulu Cami’de 21 hattat tarafından yapılmış 45 levha, 87 duvar yazısı bulunmaktadır. Minberin Doğu yakasında (mihraba bakan yüzünde) Güneş Sistemi, Batı yakasında ise Galaksi Sistemi yer alırken evrenin kül olarak tasvir edildiği ifade edilmektedir.

Gölyazı

Gölyazı, Bursa’nın Nilüfer belediyesine bağlı çok keyifli bir ilçe. Çok eski dönemlerde Apollon krallığına başkentlik bile yapmıştır. Apollon krallığından sonra Bizans ve Osmanlıya ev sahipliği yapmıştır. Burayı gezmek için 2 veya 3 gün ayırmanız gerekmiyor çünkü küçük ve sevimli bir yer. Ama tabi kide Cumalıkzıık gibide bir iki saate sıkıştırmamanızı öneririm. Gezmesi, görülmesi gereken yerler. Az olsada tadını çıkarmanız için bir iki saat yetmeyecektir.

Göl manzarasını, Rum evlerini ve leylekleri görmeden gitmeyin derim. Yeldeğirmeni, İç kale ve kent surları, Ağlayan Çınar, Zambaktepe ve Antik Tiyatro, Aziz Panteleimon Kilisesi ve Uluabat gölü. Bu yerleri görmeden gitmeyin derim.

Bursa’dan kısaca bahsetmek istedim, daha yazılıcak çok şeyi barındırmasına rağmen ben kendimce en çok keyif aldığım yerleri yazmak istedim. Umarım keyifli bir yazı olmuştur sizin için de 🙂

4 YORUMLAR

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here