Bugün de rotamızı Şirince’ye çevirmek istedim. Şirince İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı bir mahalledir. 2012 Maya Takviminden doğan “Kıyamet gelecekse gelsin, bizim kafamız rahat, şarabı koyduk bekliyoruz” derken, diğer yandan dünyayı gerçekten tehdit eden cahillikle savaşan, Matematik köyü ve Tiyatro Medresesi bulunduran eşsiz güzelliğe sahip bir köydür.
Şirince’de 1 Günde Yapılabilecek Etkinlikler
Şirinceye seyahat etmek için İstanbul’dan 7 saatlik uzaklıkta, Bursa’dan ise 5 saatlik uzaklıkta, yani günübirlik gezi için bile tercih edilebilicek bir yerdir. Özellikle şehirden uzaklaşmak, kopmak adına kafa dinlemek için sakin hemde hareketli bir yerdir. Köydeki bina mimarisine gelecek olursak; hem Osmanlı esintilerini hemde Rum esintilerini yansıttığını rahatlıkla gözlemleyebiliriz. 1923 Osmanlı nüfus mübadelesinde Rumlar buradan göç etmek zorunda kalmış ve şehre Makedonyalılar yerleştirilmiştir. Muhtemelende köyün mimarisini bu olay etkilemiştir. Çok uzatmadan bir günde yapılacak etkinliklere geçelim.
Kahvaltı İçin Gülgün Abla’nın Yeri
Sabah kahvaltınızı yapabiliceğiniz güzel, manzaralı olan bir Kahvaltı mekanı örenirsem eğer burası tabi ki Gülgün ablanın yeri olur. Burası size nostalji yaşatacak sıcacık sobası ile Şirincenin yeşil bitki örtüsü içerisinde Rum evlerinin manzarasıyla upuzun kahvaltı yapmanızı sağlayacak bir mekan diyebilirim.
Şirince Sokakları ve Şarap Mahzenleri
Kahvaltı sonrasında ilk olarak köyün eşsiz sokaklarını gezerek, (köy havası değilde kendinizi bambaşka bir dünyada hissedebiliceğiniz sokaklarını gezerek) alışveriş yapabilir ve o anki vaktinizi samimi bir ortamda geçirirerek değerlendirebilirsiniz.
Sokaklarını gezerken Şirincenin bence en güzel etklinliği olan şarap mahzenlerini ziyaret edip, tadım yapabilir ve beğendiklerinizi uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz. Benim tavsiyem Kıvırcığın Yeridir.
Aziz John Baptist Kilisesi
3. rotamız ise Aziz John Baptist Kilisesi. Bu kilise 15.yüzyıldan kalmış olup , Hz. İsa’nın çarmıha gerilme dönemlerinde, İsa, annesi Meryem Ana’yı, en yakın arkadaşı ve havarisi olan St. John‘a emanet etmiş ve birlikte Kudüs’ten Efes civarına gelerek yerleşmişlerdir.
Nesin Matematik Köyü
4. rotamız ise Nesin Matematik Köyü. Köy’ün 1 km uzağında dağ başında, sessizliğin içinde ve yeşilliğin içinde , herkesin her seviyede matematik yaptığı ,öğrendiği ,öğrettiği ve düşündüğü 30 dönümlük zeytinliği olan 55 dönümlük bir alandır. Nesin Matematik köyünde,belirli günlerde özellikle yaz aylarında atölye çalışmaları olmasıyla beraber,ilk ve sonbaharda küçük gruplar şeklinde toplantıların,ve dinlenme ortamlarının olduğu bir köydür.
Bu yazımda günübirlik gezilerinizde ziyaret edebiliceğiniz keyifli yerler önermek istedim, özellikle kış aylarında yapıcağınız bu geziler için şimdiden otellerinizi ayırtmanızı dilerim çünkü bu sadece günübirlik kalmayacaktır! 🙂
Anlatımınıza ve resımlere bayıldımmm yazılarınızı heyacanla bekliyorummm ilk gıdecegım yer şirince çok tesekkurler?
Çok teşekkür ederim aklınıza takılan bir bilgi olursa yardımcı olmak isterim☺️
Adı gibi şirin bir yermiş.. Güzel bir yazı.. ?