Siz de şehir hayatından, işten güçten , koşuşturmaktan bunaldınız mı ?
Her fırsatta nefes alacağınız anlar, size huzur veren rotalar peşinde misiniz ?
Hoş geldiniz! Size harika bir gezi noktası önerim var.
Benim için dünyanın en ücra noktaları da, en popüler noktaları da keşfedilmeyi bekleyen eşsiz hazineler. Ama şimdi size en keyif aldığım, aklıma düştükçe midemde kelebekler uçurtan Yunan adalarından bahsedeceğim; rota Sakız Adası.
Sakız Adası, yurt dışına çıkmak isteyenler için muhteşem bir başlangıç ve cesaret durağı olabilir. Zaten o seyahat etmenin büyüsüne bir kapıldınız mı? Vay halinize! Aklınızda sürekli başka yerler görme heyecanıyla sürekli yeni planlar yaparken bulacaksınız kendinizi.
Sakız Adası rotasına (Chios ) gitmekte çok basit. Yapmanız gereken Çeşme’ya ulaşmak ve Sakız Adası feribotu için bilet almak. Yaklaşık 45 dakika sonra bu sevimli adadayız. Pasaport kontrolü sonrası resmi olarak ada keşfimiz başlamış oluyor.
Eğer sadece adanın bir bölgesinde kalarak; otel, dinlenme ve deniz üçlüsünü tercih edenlerdenseniz, araba kiralamak yerine toplu taşıma veya taksi ile arzu ettiğiniz yere gitmek daha mantıklı bir seçenek tabi ki. Lakin bizim gibi o ada keşfedilecek naraları atıyorsanız, araba kiralamak zaruri. Biz araba kiralama işini aylar öncesinden halletmiştik. Gidip sorunsuzca arabamızı alarak, koyulduk yola.
Sakız Adası’nda Görülmesi Gereken Yerler
Şimdi Sakız Adasına yolu düşenlerin mutlaka görmeleri gereken Sakız Adası favori yerlerimi ifşa ediyorum.
1. Chios limanı
Feribot’tan inince Chios Limanına ulaşıyorsunuz. Sahil şeridi boyunca uzun bir cadde mevcut. Cadde boyunca çeşitli kafe ve restoranlar, pastaneler, tavernalar ve dükkanları göreceksiniz. Sabah ve öğle saatlerinde daha sakin olan liman ve çevresini gezmek için akşam saatlerini beklemenizi tavsiye ediyorum. Çünkü bahsedilen mekanlar gençlerin göz bebeği, bu caddenin cıvıl cıvıl halini görmelisiniz.
2. Yel Değirmenleri
Sakız Adası’nın sembollerinden Yel Değirmenleri, adanın merkez bölgesinin yaklaşık 1,4 km kuzeyinde. Deniz manzarasıyla birleşen yel değirmenlerini görmeden ve muhteşem fotoğraflar yakalamadan adadan ayrılmayı düşünmüyorsunuz değil mi? Bu bölgenin etrafındaki kafe ve restoranlarda soluklanarak bu manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
3. Pirgi
Efsane köy Pirgi, es geçilmemesi gereken bir diğer durak. Bu köyü efsane yapan ise, dünyada eşi benzeri görülmeyen bir sanatın, Pirgi sokaklarındaki köy evlerini süslemesi. Tertemiz daracık sokakları, korsan saldırılarından korunmak için birbirine bitişik olarak inşaa edilmiş evleriyle Orta çağa zaman yolculuğu yapmak sizin için enfes bir deneyim olacak.
4. Mesta
Adanın popüler bir diğer köyü .Tarihi 13. yy’ a dayanan Mesta köyü, öyle güzel korunmuş ki, tarihi dokusunu, taş evlerini, çiçekli sokaklarını hayranlıkla adımlayacaksınız. Daracık sokaklı bu köyde yaklaşık 250 kişi yaşıyor. Adanın yerel incir rakısı olan Suma, Mesta Bölgesinde üretiliyor.
5. Armolia
Burası kısmen de olsa depremden zarar görmüş bir köy. Fakat yine de ortaçağ köyü halini koruyan, sokaklarında sohbet eden tatlı amca ve teyzeleri göreceğiniz bir yer. Bir de onlara selam verirseniz öyle seviniyorlar ki! Yüzlerinde kocaman bir gülümseme beliriyor.
6. Olimpi
Mesta köyü ile benzer mimari özellikleri olan bu güzel köy de kaleköy olarak inşa edilmiş dar sokaklı ve taş evli. Mesta kadar turistik olmasın, kalabalıklardan uzak sokaklarda kaybolayım ve rahat rahat fotoğraf çekelim diyorsanız Olimpi’ye uğramak sizin için faydalı olacak. Çünkü adaya gelen turistlerin çoğu Mesta ve Pirgi‘yi ziyaret ediyor. Bu köyler es geçiliyor.
7. Kambos
Adadaki diğer bir keşfimiz Kambos. Hani yazının üst bölümünde, ada ki diğer köylerden dar sokaklı diye bahsediyorum ya asıl buraya vardığınızda hadi canım cidden sokaklar bu kadar dar mı diyeceksiniz. Bir arabanın zor sığdığı şimdi karşıdan araba gelse ne yaparız diye panik atak olduğumuz bir yer. O sebepler Kambos’a uğramayı düşünüyorsanız. Köyün dışında arabanızı park edip yürümek en mantıklısı. Bu köy Narenciye bahçeleriyle ünlü. Her yer mis gibi kokuyor.
8. Volissos
Köy adanın diğer köyleri gibi popüler değil. Çoğu gezginin es geçtiği , tur şirketlerinin planlarında olmayan bir nokta. Yani tam da aradığınız cennet. Her bir evin kapısında duvarında yer alan resimlerle size görsel şölen sunuyor. Sakin ve huzurlu sokaklarıyla huzur vadediyor.
Eğer vaktiniz var ise diğer gezilecek yerler; Vessa , Lithi, Anavatos , Lagkada olarak sıralanabilir.
Sakız Adası’nın Plajları
Sakız adasına geldik. O muhteşem turkuaz denizine girmemek olur mu? Sakız Adası’nda şezlong, şemsiye, duş üçlüsünün olduğu plajların yanı sıra, bakir kalmış koyların da tadını çıkarmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Bu koylar deniz ve sizin başbaşa kalacağınız tam huzur yerleri. Adanın dört bir yanındaki plajlar muhteşem hepsinin berrak denizine girilebilir. Benim favorilerim ise Elinda Koyu (Bu denizin rengine, berraklığına aşık olacaksınız. Bu plaj şezlongun, şemsiyenin , duşun olmadığı bir plaj. Muhtemelen sizden başka kimsecikler olmayacak.) ve Mavra Volia (volkanik püskürtme sonucu siyah taşların oluşturduğu bir plaj. Deniz suyuyla birleşen siyah taşların oluşturduğu görsel şölende yüzmek sizin için güzel bir deneyim olacaktır.)